Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-04@18:39:58 GMT

مسئله مهم و پيچيده خواب

تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۰۷۶۲۴

مسئله مهم و پيچيده خواب

خبرگزاري آريا - محققان مي‌گويند که کم‌خوابي تراژدي دنياي معاصر است. شايد يکي از بهانه‌هايي که خيلي‌ها براي کم خوابيدن استفاده مي‌کنند اين است که به اندازه‌ي کافي مي‌توانند در قبر بخوابند
نگاه ما به خواب مي‌تواند نگاهي سطحي و دم‌دستي باشد و براي آن اهميت زيادي قائل نباشيم. اما بررسي و مرور آراي پژوهشگران اين حوزه، باعث ابطال اين نظر ساده‌انگارانه شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


خوابيدن در عين حال براي بسياري از افراد امري دشوار و آزاردهنده است. خيلي از ما دور و برمان آدم‌هاي زيادي ديده‌ايم که براي خوابيدن به قرص خواب روي مي‌آورند. اين طبيعي است که خيلي‌ها براي خوابيدن تلاش‌هايي از اين دست مي‌کنند.
به هر حال تا اين‌جاي کار فهميده‌ايم که براي بقا به خواب نياز داريم از همين رو است که بسياري از پزشکان به خواب اولويت فراواني مي‌دهند وحتي آن را هم‌رديف خوردن و ورزش کردن مي‌دانند.
پس خوب بخوابيد تا سالم بمانيد. اهميتي در رديف امور حياتي براي سلامتي و بقا.
سرچشمه‌ي جواني شايد نزديک‌تر از چيزي باشد که شما فکر مي‌کنيد. حيوانات به طور طبيعي در يک چرخه‌ي 12ساعته مي‌خوابند.
آزمايشي که روي خواب موش‌ها صورت گرفته نشان داده است كه با روشن شدن چراغ‌هاي آزمايشگاه، موش‌ها فعال مي‌شوند و هنگام خاموشي مي‌خوابند.
زليسنکي (محققي که روي خواب کار مي‌کند) برنامه‌ي خواب موش‌ها را تغيير داد و آن‌ها را بعد از زمان خواب بيدار نگه داشت.
وقتي موش‌ها به ساعت خواب‌ نزديک مي‌شدند آن‌ها را با ايجاد صدايي در قفس از چرت زدن باز داشتند.‌
با بروز علائم خواب‌آلودگي (افتادن پلک‌ها، راه رفتن شل) موج نگاري مغز نشان داد که فعاليت مغزشان کاهش يافته است.
اين تحقيق مشخص كرد که بعد از ايجاد مزاحمت براي خواب موش‌ها آن‌ها را رها کردند تا قدري چرت بزنند اما موش‌ها به خواب نرفتند يا نتوانستند بخوابند.
با انجام آزمايشاتي روي اين دسته از موش‌ها (که کم‌خوابي داشتند) مشخص شد که آن‌ها يک جهش ژنتيکي دارند که با مشکلات خواب در ارتباط است.
موج‌‌نگاري مغز نشان داد كه اين موش‌ها حتي زماني که مي‌خوابند به خواب عميق فرو نمي‌روند، خوابي که نوع ترميمي استراحت است و پزشکان مي‌گويند که مهم‌ترين مسئله نه تنها براي جوندگان که براي انسان‌ها نيز هست.
‌محققان دريافتند که مغز در طول يک خواب كامل، سيگنال‌هايي توليد مي‌کند که ضرورتا به سيستم‌هاي مهم بدن مانند قلب، ريه‌ها، سيستم گوارشي، سامانه‌ي اعصاب و حتي ماهيچه‌ها مي‌گويد که زمان آن رسيده که دست از کار بکشند.
پس كساني که با مشکلات جدي خواب مواجه هستند ممکن است که مانند آن موش‌ها جهش ژنتيکي داشته و در ارسال و دريافت آن سيگنال‌هاي حياتي دچار مشكل باشند.
اين که چه عاملي پشت بعضي از بي‌خوابي‌ها قرار دارد يکي از چالش‌هاي اساسي محققان است؛ چرا که شواهدي مرتبط با کيفيت استراحت با سلامت خوب و طول عمر به دست آمده که هيچ وقت تا اين ميزان قانع کننده نبوده است.
تحقيقات نشان داده كه تغييرات کوتاه در خواب مي‌تواند تقريبا با هر سامانه‌اي در بدن ارتباط داشته باشد از مغز و قلب گرفته تا سامانه‌ي ايمني.
بنابراين ناتواني ـ يا عدم تمايل- براي خواب کافي يکي از ناسالم‌ترين رفتارهايي است كه مي‌توانيم انجام دهيم.
مطالعه روي كساني که به صورت دوره‌اي يا نامنظم يا کوتاه مي‌خوابند نشان داده که آن‌ها در معرض خطر افزايش بيماري‌هايي هستند که مي‌تواند آن‌ها را به مرگ زودرس برساند؛ بيماري‌هايي چون امراض قلبي، ديابت، فشار خون و چاقي.
کمبود خواب ممکن است تاثيرات زيان‌باري روي مغز بگذارد و خطر زوال عقل از جمله مرض آلزايمز و همين‌طور اختلالات خلقي مانند افسردگي، اختلال استرسي پس از ضايعه و اضطراب را افزايش دهد.
در کنار سيگار، رژيم بد غذايي و بي‌تحركي، حالا كم‌خوابي هم با افزايش خطر مرگ زودرس در ارتباط است.
واقعيت اين است که خواب يکي از سه قطب سلامت است (در کنار رژيم غذايي و ورزش) با اين حال بعضي از پزشکان بر اين باور هستند که خواب تنها و موثرترين چيزي است که شما مي‌توانيد با آن مغز و بدنتان را براي سلامتي، بازنشاني کنيد.
هفت ساعت بخوابيد، سالم بمانيددر معضل كم‌خوابي، بايد محرک‌هاي تکنولوژي را (از قبيل رسانه‌هاي اجتماعي يا چرخه‌ي بي‌وقفه‌ي اخبار) که 24ساعته و هفت روز در هفته خدمات ارائه مي‌دهند، سرزنش کرد که باعث شده يک سوم از بزرگسالان کمتر از ميزان توصيه شده در روز (يعني هفت ساعت) بخوابند و همين موضوع باعث شده که خيلي از ما در طول روز خواب‌آلوده و کسل باشيم.
بسياري از افراد همچنان به خواب خوب توجهي ندارند و آن را به عنوان اولويتي که لازم است بعضي اوقات منظم باشد مي‌نگرند اما کاملا روشن است كه: كم‌خوابي رفتاري است ضد سلامتي.
تغيير زمان خواب مي‌تواند تاثيرات زيادي سازمان بدن بگذارد. تمام مراحل خواب در كليت بدن و مغز ما تاثير دارد و اين موضوع دليلي است که نشان مي‌دهد چرا کمبود خواب ارتباطي قوي با بيماري و مرگ زودرس دارد.
يک تحقيق جديد نشان داده است که کمبود خواب در موشها ميتواند باعث مرگ زودتر آن‌ها از گرسنگي شود. پزشکاني هم که با بيمارانشان درباره‌ي تاثير خواب بر سلامتي صحبت ميکنند گزارش داده‌اند که بسياري از افراد همچنان قانع نشده‌اند که استراحت شبانه، بخشي ضروري از زندگي طولاني است.
کساني که به سلامت خود اهميت زيادي مي‌دهند و حتي يک بار هم در زندگي سيگار نکشيده‌اند و از خوردن غذاي ناسالم پرهيز کرده‌اند بعضا در مورد كم‌خوابي خود به ديگران فخر مي‌فروشند بايد بدانند که خواب کم در طول شب مي‌تواند بر سلامتي آن‌ها تاثير زيادي داشته باشد.
محققان مي‌گويند که کم‌خوابي تراژدي دنياي معاصر است.
شايد يکي از بهانه‌هايي که خيلي‌ها براي کم خوابيدن استفاده مي‌کنند اين است که به اندازه‌ي کافي مي‌توانند در قبر بخوابند! پيداست كه خواب كاملا اشتباه درک شده است و به عنوان يکي از بخش‌هاي غير توليدي روز مورد غفلت واقع مي‌شود.
شايد اين موضوع به اين خاطر است که تا همين اواخر دانشمندان نتوانسته بودند حتي روي دلايل تکاملي نياز حيوانات به خواب توافقي حاصل کنند.
آن‌ها مي‌دانند که در طول خواب چه اتفاقي به خصوص در مغز مي‌افتد که براي بهبود و سلامت انسان -بدون اشاره به زندگي طولاني- ضروري است.
مطالعه‌اي چند سال پيش روي بيش از يک ميليون مرد و زن سالم صورت گرفت و طي آن محققان به اين نتيجه رسيدند که ساعت جادويي خوابيدن براي كسب طول عمر، هفت ساعت در شب است.
افرادي که اين ميزان مي‌خوابند در مقايسه با افرادي که شش ساعت يا کمتر مي‌خوابند يا آن‌هايي که هشت ساعت يا بيشتر در شب مي‌خوابند احتمال بيشتر زنده ماندن شان زيادتر است.
ميانگين خواب توصيه‌اي براي بزرگسالان هفت ساعت در شب است و براي افراد مسن قدري کمتر از آن و جوان‌ها مقداري بيشتر از اين ميزان به خواب احتياج دارند.
مطالعه‌ي ديگري که صورت گرفته بيش از 21هزار دوقلو را در دوره‌اي 22ساله بررسي کرده .طبق اين پژوهش، افرادي که به صورت منظم کمتر از هفت ساعت در روز مي‌خوابند در مقايسه با کساني که بيشتر از هشت ساعت مي‌خوابند 21 تا 26درصد بيشتر در معرض مرگ به هر دليلي قرار داشتند.
خانه‌تکاني مغز با خواببه طور روشن، خواب تاثيرات بيولوژيکي واقعي بر بدن دارد. آيا مسئله فقط اين است که مغز و بدن، بعد از فعاليت روزانه براي بازيابي نيروي تازه نيازمند م استراحت است؟ براي يافتن جواب و توضيحي منطقي بايد درون خود مغز را کاوش کرد.
کاري که عده‌اي از محققان امريکايي انجام دادند و به همين دليل بسياري از دانشمندان توافق دارند كه کارکرد تکاملي اوليه‌ي خواب است: تميز کردن مغز به معناي واقعي کلمه از چيزهاي انباشته شده.
وقتي که در طول خواب، بدن استراحت مي‌کند اتفاقات زيادي در مغز رخ مي‌دهد. اعصاب با سگينال‌هاي الکتريکي جريان مي‌يابند و در يک جريان ريتميک، مغز را پاک مي‌کند.
مغز چک مي‌کند تا مطمئن شود که توازن ميان هورمون‌ها، آنزيم‌ها و پروتيئن‌ها برقرار است. در تمام اين مدت، در سلول‌هاي مغز فضايي باز مي‌شود تا مايعي را (شامل ذرات سمي که مي‌تواند مشکلات مختلفي به وجود آورد) پاک کند.
مثل ماشين ظرفشويي است که آب را با فشار به ظرف‌ها مي‌پاشد تا کثيفي را بزدايد. بدون آن چرخه ي شستشوي شبانه، سموم خطرناک مي‌تواند سلول‌هاي سالم را از بين ببرد و در توانايي آن‌ها براي ارتباط با ديگر سلول‌ها مداخله کند.
در کوتاه‌مدت اين موضوع مانع شکل‌گيري حافظه و هماهنگي افکار و تنظيم احساسات ما مي‌شود. در بلندمدت، عواقبي مهلك‌تر پديد مي‌آيد.
کمبود خواب مي‌تواند باعث تسريع در پير شدن سلول‌هاي مغز شود و امراضي چون آلزايمر را به وجود بياورد که از هر سه سالمند، يكي را از بين مي‌برد.
تحقيقي که روي موش‌ها شد ما را به بازنگري اساسي روي مزاياي خواب وا مي‌دارد. اين تحقيق نشان داد که وقتي که بدن خواب است مغز و بدن بسيار فعال هستند، اما ما از بيشتر چيزهايي که در اين دوره اتفاق مي‌افتد آگاه نيستيم.
خوابيدن يک موقعيت فعال در سطح مولکولي است. مغز در طول روز، منابع انرژي را براي انگيختن اعصاب به کار مي‌برد. در طول شب، کليدي زده مي‌شود بنابراين مغز خوابيده مي‌تواند از تعطيلي سوخت و ساز براي انجام بعضي تميزکاري‌ها سود ببرد.
خواب زماني است مهم براي فعاليت بيولوژيکي. مقطعي كه بدن سامانه‌هاي داخلي را بررسي مي‌کند و اين موضوعي است كه پزشکان آن را فاکتوري مهم براي سلامت ذهني و يکي از دلايل طول عمر تلقي مي‌كنند.
تا کنون تحقيقات زيادي صورت گرفته که ثابت کرده خواب موضوع بسيار مهمي براي حافظه است. مشخص شده که در طول خواب (به خصوص در چرخه‌هاي خواب عميق که افراد خواب مي‌بينند) مغز فقط حوادث روز را به شکل سازمان‌يافته‌تر بازبيني نمي‌کند بلکه احساسات متصل به اين تجديد خاطره را نيز پردازش مي‌کند.
وقتي که خاطره‌اي در طول خواب طبقه‌بندي مي‌شود، بعضي از احساسات قدرتمند مانند ترس، غصه، عصبانيت يا لذت در خواب پردازش مي‌شود.
لازم نيست که هر حادثه يا تجربه‌اي را با جزئيات کامل و با همه‌ي واكنش‌هاي احساسي به خاطر بياوريد.
اما جدا کردن وجوه احساسي يک خاطره، عصبانيت زياد يا خشم بر فردي که در ترافيک جلوي شما پيچيده است يا افسردگي بعد از دريافت ايميل کوتاهي از رئيس اداره، همگي بخش‌هاي بي‌هدفي هستند که به شما اجازه مي‌دهد آن تجربه را بدون وقوع دوباره، مرور کنيد.
شايد در اين‌جا اين جمله مصداق داشته باشد «ما مي‌خوابيم که به خاطر آوريم، ما مي‌خوابيم تا فراموش کنيم»؛ چيزي که دانشمندان، درمان شبانه مي‌نامند.
اين نوع از پردازش زمان مي‌برد و فقط در طول يک خواب عميق و باکيفيت و معمولا در خواب شبانه‌ي مداوم اتفاق مي‌افتد و شايد بتواند توضيح دهد که چرا افرادي که خوابشان را کوتاه مي‌کنند يا منقطع مي‌خوابند نمي‌توانند چمدان عاطفي خود را در خاطراتشان به صورت کامل باز کنند.
در اين موارد، حافظه به طور کلي از نظر احساسي فشار مي‌آورد و به صورت مدام ـ هر بار که مغز مي‌خواهد بخوابد ـ دوباره آن احساسات جان مي‌گيرد و بيهوده براي پردازش آن تلاش مي‌كند.
مغز سعي مي‌کند خاطره را به صورت طبيعي ذخيره کند، اما بدون خواب عميق، زمان کافي براي طبقه‌بندي آن وجود ندارد.
شب‌هايي كه بيشتر مي‌خوابيد تاثير آرامش‌بخشي روي حافظه باقي مي‌گذارد. خواب مدام، روي خاطرات احساسي کار مي‌کند و بعد از يک هفته از آن‌ها پرده بر مي‌دارد.
شواهد زيادي وجود دارد که اختلال استرسي پس از ضايعه‌ي رواني، اختلالي است که در آن اين فرايند شکست مي‌خورد.
منبع:همشهري تندرستي

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۰۷۶۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد

آفتاب‌‌نیوز :

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از روابط دانشگاه علوم پزشکی ایران، ناهید آریائیان افزود: چاقی زمینه ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را افزایش می‌دهد، در نتیجه با «کاهش دریافت میزان کالری» و «افزایش فعالیت‌های فیزیکی» می‌توان از بروز چاقی و بیماری‌های وابسته به آن پیشگیری کرد.

وی اظهارداشت: در سال‌های اخیر میزان شیوع چاقی افزایش یافته و آمار افراد چاق از سال ۱۹۸۰ در جهان بیش از دو برابر شده است. در ایران تقریبا نیمی از افراد دارای اضافه وزن یا چاق هستند.

آریائیان با اشاره به افزایش کودکان مبتلا به چاقی، اظهار کرد: چاقی، زمینه‌ساز بروز بسیاری از بیماری‌های شایع همچون بیماری‌های قلبی عروقی، پرفشاری و چربی خون، دیابت، انواع سرطان‌ها، برخی بیماری‌های زنان و ناباروری، کبدی (مانند کبد چرب)، کلیوی، مفاصل و اتوایمیون، تنفسی، اختلالات خواب، روحی و روانی و ... است. به علاوه چاقی باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن می‌شود و خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی را افزایش می‌دهد.

این متخصص تغذیه ادامه داد: مطالعات نشان می‌دهد به ازای هر ۱۰ درصد کاهش وزن، ۲۰ الی ۲۵ درصد خطر مرگ و میر وابسته به چاقی کاهش می‌یابد؛ در واقع چاقی زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌های مزمن به شمار می‌رود و با کاهش حتی ۱۰ درصد از وزن می‌توان به اندازه قابل توجهی از ابتلا به بیماری‌های متابولیک و غیرواگیر پیشگیری کرد.

وی افزود: چاقی، افزایش درصد چربی بدن است و چاقی در کودکی، زمینه بروز بسیاری از بیماری‌های مزمن در دوران بزرگسالی را افزایش می‌دهد.

آریائیان با اشاره به شاخص توده بدنی، خاطرنشان کرد: هر چه BMI (وزن به کیلوگرم تقسیم به مجذور قد به متر) بالاتر رود، میزان مرگ و میر هم بیشتر می‌شود. BMI بالاتر از ۲۵ تا ۲۹.۹ اضافه وزن و بالاتر از ۳۰ به عنوان چاقی تعریف می‌شود.

وی افزود: علت چاقی افزایش دریافت انرژی بیشتر نسبت به مصرف آن است؛ بنابراین برای پیشگیری از اضافه وزن باید میزان دریافت کالری را کنترل کنیم.

به گفته وی، یکی از علل کاهش مصرف انرژی، کاهش فعالیت فیزیکی است و چاقی، خود زمینه ساز کم تحرکی است.

این متخصص تغذیه با تاکید بر افزایش فعالیت فیزیکی، اظهار کرد: برخی افراد از رژیم غذایی نامناسب پیروی کرده و مواد غذایی خاصی را استفاده و یا برخی از گروه‌های غذایی را حذف می‌کنند؛ ولی باید توجه داشت که لازم است همه گروه‌های غذایی به میزان مورد نیاز استفاده شوند و گروه‌های سبزی‌ها (دارای فیبر بالا باشند و مصرف آن‌ها به صورت خام و آب پز به حس سیری کمک می‌کند)، میوه‌ها، غلات سبوس‌دار، لبنیات کم چرب، گروه گوشت‌ها مانند انواع گوشت بدون چربی یا کم چرب، حبوبات و تخم‌مرغ در برنامه روزانه گنجانده شوند.

وی تاکید کرد: همچنین مصرف غذا‌های پرکالری و کم ارزش مانند فست فودها، غذا‌های سرخ کردنی، شیرینی‌ها و چربی‌های اشباع شده کاهش یابد و از روغن‌های مفید مانند روغن زیتون و کلزا در مقدار مورد نیاز استفاده و آب کافی مصرف شود.

به گفته آریائیان، از نشستن‌های طولانی، خوردن غذا هنگام تماشای تلویزیون، خوردن سریع غذا و مصرف غذا‌های شیرین و پرچرب خودداری کنید و به جای آن، تغییر سبک زندگی، پیاده‌روی مستمر، انجام ورزش‌های هوازی (به منظور کاهش چربی) به همراه غیر هوازی (برای افزایش متابولیسم بدن) و استفاده از مواد غذایی در حد نیاز را مورد توجه قرار دهید.

وی افزود: همچنین برای کنترل اشتها در فاصله وعده‌های اصلی می‌توانید از میان وعده‌های مغذی مناسب نظیر میوه‌ها (در حد مورد نیاز)، سبزی‌ها و آجیل بدون نمک (در میزان کم) استفاده کنید. به یاد داشته باشید که هیچ وعده غذایی به خصوص صبحانه نباید حذف شود.

آریائیان تصریح کرد: منافع فیزیولوژیک وزن مناسب بسیار بالا است و وقتی وزن ایده‌آلی داریم علاوه بر حفظ سلامت بدن، حال و روحیه بهتری هم داریم و سیستم ایمنی بدن هم قوی‌تر است، در نتیجه کمتر به بیماری‌های جسمانی و روانی مبتلا می‌شویم.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • بازار طلا از خواب خوش صعود، می‌پرد؟
  • استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد
  • شرایط پیچیده سردار آزمون در رم | ستاره ایرانی را نه رم می‌خواهد، نه لورکوزن!
  • علت خشکی گلو بعد از بیدار شدن از خواب چیست؟ (فیلم)
  • انگار ایران یک روز از خواب بیدار شد و بی‌دلیل تصمیم گرفت به اسرائیل حمله کند!
  • کاشت مو بدون جراحی با خواب طبیعی
  • چگونه سطح قند خون را به طور طبیعی کنترل کنیم؟
  • آسیب های بی خوابی و شب بیداری
  • ۳ تا تکنیکی که با آن در طول خواب می‌توانید حافظه تان را تقویت کنید (فیلم)
  • افزایش ۶ سال به طول عمر با این سبک زندگی