Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-04@07:42:22 GMT

مغز بي‌خواب خود را مي‌خورد

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۸۴۸۲۰۵

مغز بي‌خواب خود را مي‌خورد

خبرگزاري آريا - نياز به خواب نيازي فراتر از بازيابي انرژي بدن و مغز است، مغز در زمان خواب براي حذف سمومي که محصولات جانبي فعاليت‌هاي عصبي روزانه هستند، تغيير حالت مي‌دهد.
براساس گزارش نيوساينتيست،‌ همين رويداد، در مغزي كه دچار كمبود شديد خواب است نيز رخ مي‌دهد: دانشمندان به تازگي دريافته‌اند خواب بسيار كم باعث مي‌شود تا مغز تعداد بسيار زيادي از نورون‌ها و اتصالات سيناپسي خود را حذف كند، و بهبود وضعيت خواب ديگر نمي‌تواند آسيب وارد شده را جبران كند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


محققان دانشگاه پلي‌تكنيك مارش در ايتاليا در اين پژوهش واكنش‌هاي مغزي پستانداران را به كم‌خوابي و بدخوابي مورد بررسي قرار دادند و متوجه شباهت عجيبي ميان مغز موش‌هايي شدند كه خواب كافي دارند يا دچار بي‌خوابي شده‌اند.
مانند ديگر سلول‌هاي بدن، نورون‌ها در مغز نيز توسط دو نوع مختلف سلول گليال،‌سلول‌هايي كه با عنوان چسب سيستم عصبي نيز شناخته مي‌شوند، به صورت مداوم احيا و جايگزين مي‌شوند.
سلول‌هاي ماكروگليال مسئوليت پاكسازي سلول‌هاي پير و فرسوده را به واسطه فرايندي به نام فاگوسيتوز، يا بيگانه‌خواري به عهده دارند. مسئوليت سلول‌هاي نوع دوم كه استروسيت نام دارند نيز اين است كه سيناپس‌هاي بي‌استفاده را در مغز هرس كنند تا اتصالات نورون‌ها بازنويسي و احيا شوند. اين دو فرايند معمولا زماني كه انسان در خواب است رخ مي‌دهد،‌ اما اكنون محققان دريافته‌اند همين رويداد در زمان بي‌خوابي نيز رخ مي‌دهد. به بياني ديگر، مغز بخش‌هايي از سيناپس‌هاي خود را در زمان بي‌خوابي مي‌خورد.
محققان در اين پژوهش روي چهار گروه موش، گروهي كه 6 تا 8 ساعت خوابيده بودند،‌گروهي كه به دفعات از خواب بيدار شده‌بودند، گروهي كه براي هشت ساعت از خواب آنها جلوگيري شده‌بود و گروهي كه براي پنج روز نخوابيده بودند، تحقيق كرده و از مغز آنها تصويربرداري كردند.
مقايسه فعاليت استروسيت‌ها در مغز اين چهار گروه نشان داد اين فعاليت‌ها در 5.7 درصد از سيناپس‌ها در مغز موش‌هايي كه خوب استراحت كرده‌اند،‌و در 7.3 درصد از سيناپس‌ها در مغز موش‌هايي كه مدام بيدار شده‌اند قابل تشخيصند.
اما مغز دو گروه ديگر پديده‌اي متفاوت را نشان داد، استروسيت‌ها در مغز دو گروه باقيمانده به اندازه‌اي فعاليت خود را افزايش داده‌بودند كه درواقع بخش‌هايي از سيناپس‌ها را مشابه سلول‌هاي فرسوده از بين برده‌بودند، فرايندي كه به بيگانه‌خواري استروسيتي مشهور است.
در مغز موش‌هاي كم‌خواب استروسيت‌ها در 8.4 درصد از سيناپس‌ها فعال ديده شدند، و در موش‌هايي كه پنج روز بيدار مانده بودند ميزان فعاليت استروسيت‌ها در سيناپس‌ها به 13.5 درصد رسيده بود. به گفته محققان در اين فرايند اغلب بزرگترين سيناپس‌ها توسط استروسيت‌ها خورده مي‌شوند، و اين يعني قديمي‌ترين و پركاربرد‌ترين اتصالات مغزي.
محققان همچنين شاهد افزايش فعاليت سلول‌هاي ماكروگليال در مغز موش‌هايي بودند كه دچار بي‌خوابي شديد بودند و اين موضوع بسيار نگران كننده است زيرا فعاليت افسارگسيخته اين سلول‌ها با بيماري‌هاي مغزي مانند آلزايمر در ارتباط است.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۴۸۲۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه سطح قند خون را به طور طبیعی کنترل کنیم؟

با پیروی از رژیم غذایی سالم، داشتن فعالیت بدنی، نوشیدن آب کافی، کاهش استرس، داشتن خواب کافی و رسیدن به وزن ایده‌آل سطح قند خون را کنترل کنید.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، دیابت نوع دوم یک بیماری مزمن شایع است که خطر ابتلاء به آن را می‌توان با تغییر سبک زندگی، کنترل استرس و دیگر موارد کاهش داد، افزایش سطح قند خون به صورت کنترل نشده اثرات مضری بر همه اندام‌های بدن دارد و ممکن است عوارض جدی بر سلامت چشم‌ها، کلیه‌ها، اعصاب، قلب، کبد و رگ‌های خونی داشته باشد، در ادامه به بررسی روش‌های طبیعی برای کنترل سطح قند خون می‌پردازیم:

تغییر سبک زندگی

سبک زندگی بی‌تحرک مهمترین عامل ایجاد دیابت یا پیش دیابت است، افزایش فعالیت روزانه و فعال بودن در طول روز باعث کنترل سطح قند خون و کاهش خطر ابتلاء به دیابت می‌شود.

پیروی از رژیم غذایی سالم

مصرف کربوهیدرات اصلی‌ترین دلیل افزایش قند خون و همچنین نوسانات قندی است، توصیه شده است که به منظور پیشگیری از ابتلاء به بیماری دیابت مصرف کربوهیدرات را محدود کنید و از کربوهیدرت‌های با شاخص گلیسمی کمتر استفاده کنید، نان، سیب‌زمینی و شرینی سرشار از کربوهیدرات است؛ بهتر است مصرف فیبر خود را افزایش دهید، زیرا به کاهش میزان گلوکز ناشی از مصرف کربوهیدرات کمک می‌کند؛ علاوه بر این، فیبر به کنترل وزن و پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی عروقی کمک می‌کند، حبوبات، غلات کامل و میوه‌ها منابع مناسبی از فیبر هستند.

داشتن فعالیت بدنی

ورزش نقش مهمی در بهبود سلامتی دارد، به استحکام عضلات و استخوان‌ها کمک می‌کند، تعادل را حفظ می‌کند، استرس را کاهش می‌دهد، حساسیت به انسولین را بهبود می‌بخشد، باعث کاهش وزن می‏‌شود، همه این موارد به کنترل قند خون کمک می‌کند.

نوشیدن آب کافی

افراد باید به میزان کافی آب بنوشند، هیدراته شدن بدن به کنترل قند خون کمک می‌کند، البته میزان مصرف آب برای مبتلایان به بیماری‌های کلیوی یا قلبی باید با مشورت پزشک متخصص تعیین شود.

کاهش استرس

استرس خطر بروز بیماری‌هایی مانند دیابت، بیماری قلبی و اختلالات روانی را افزایش می‌دهد، توصیه شده است با کاهش استرس از طریق یوگا، مدیتیشن، پیاده‌روی، گوش دادن به موسیقی، نقاشی کردن و کمک به دیگر سطح قند خون را کنترل کنید.

داشتن خواب کافی

کمبود خواب ریتم شبانه‌روزی را تغییر می‌دهد و منجر به استرس و همچنین بیماری‌های مزمن مانند دیابت، چاقی و بیماری‌های قلبی می‏‌شود، بنابراین توصیه شده است هفت تا هشت ساعت خواب شبانه داشته باشید؛ به منظور داشتن خواب باکیفیت از نگاه کردن به نمایشگرها قبل از خواب دوری کنید، در یک محیط تاریک و آرام بخوابید و سر ساعت مشخصی بخوابید و بیدار شوید.

رسیدن به وزن ایده‌آل

حفظ وزن ایده‌آل خطر بروز بیماری‌های مزمن مانند دیابت، چاقی، بیماری‌های قلبی و سرطان را کاهش می‌دهد؛ همچنین، می‌تواند به کنترل قند خون کمک کند، حساسیت به انسولین را بهبود ببخشد و خطر بروز دیابت را کاهش دهد.

کد خبر 749919

دیگر خبرها

  • راه های افزایش گلبول های قرمز
  • علت خشکی گلو بعد از بیدار شدن از خواب چیست؟ (فیلم)
  • انگار ایران یک روز از خواب بیدار شد و بی‌دلیل تصمیم گرفت به اسرائیل حمله کند!
  • در چه حالتی دایناسورها بار دیگر به چرخه حیات برمی‌گردند؟
  • کسب رتبه نخست محقق پژوهشکده سرطان معتمد در جشنواره تحقیقات برتر «سلول درمانی و سلول های بنیادی»
  • کسب رتبه نخست محقق پژوهشکده سرطان معتمد در جشنواره تحقیقات برتر «سلول درمانی و سلول‌های بنیادی خونساز»
  • چگونه سطح قند خون را به طور طبیعی کنترل کنیم؟
  • مغز انسان شبیه‌سازی شد
  • افزایش ۶ سال به طول عمر با این سبک زندگی
  • کشف تکنیکی جدید برای تغییر گروه خونی اهدایی