Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین، ایسنا به نقل از وب‌سایت رسمی دانشگاه اتاوا، نتایج یک پژوهش جدید، حاکی از این است که اختلال خواب مزمن در نوجوانی می‌تواند به بروز افسردگی هم در مردان و هم در زنان منجر شود و واکنش استرس را در زنان تغییر دهد. نتایج این پژوهش، در شرایط همه‌گیری کووید-۱۹ و هنگامی که سلامت روانی نوجوانان تحت فشار قرار دارد، از اهمیت زیادی برخوردار هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتر "نفیسه اسماعیل" استادیار دانشکده روانشناسی دانشگاه اتاوا از پژوهشگران این پروژه گفت: بیش از ۲۶۴ میلیون نفر در سراسر جهان از افسردگی رنج می‌برند. افسردگی، یک اختلال خلقی بسیار متداول است که کیفیت زندگی را کاهش می‌دهد. افراد مبتلا به افسردگی، علائم گوناگونی از جمله احساس ضعف عمومی، کاهش میل جنسی، اختلالات خواب و در موارد شدیدتر، تمایل به خودکشی را تجربه می‌کنند. 

وی افزود: شواهدی که پژوهش‌های کنونی نشان می‌دهند، حاکی از این هستند که کانادایی‌ها در سال جاری، نشانه‌های افسردگی بیشتری را تجربه کرده‌اند که احتمالا نتیجه تغییر سبک زندگی ناشی از همه‌گیری کووید-۱۹ بوده است.

اسماعیل ادامه داد: بزرگسالان مبتلا به افسردگی معمولا نخستین نشانه‌های افسردگی را در ابتدای دوره بلوغ تجربه می‌کنند. با وجود این، دلیل افسردگی نوجوانی و میزان شیوع آن با توجه به جنسیت هنوز مشخص نیست. یک نظریه خاص نشان می‌دهد که در نوجوانانی بروز می‌کند که بیش از اندازه در معرض استرس هستند و تفاوت‌های میان افسردگی زنان و مردان نیز به آسیب‌پذیری بیشتر زنان در برابر استرس مزمن نسبت داده می‌شود.

بی‌خوابی باعث چه بیماری‌هایی می‌شود؟

اختلال خواب، یکی از عوامل استرس‌زای دوره نوجوانی است که تکرار آن می‌تواند تا اندازه‌ای، عامل حساسیت دختران نوجوان نسبت به افسردگی باشد. اسماعیل گفت: ما با استفاده از یک مدل موش، به بررسی این موضوع پرداختیم که آیا تاخیر خواب به صورت مکرر، موش‌های نر و ماده نوجوان را تحت تاثیر قرار می‌دهد یا خیر و سپس، نحوه تغییر واکنش آنها را نسبت به استرس مورد بررسی قرار دادیم.

در این پژوهش، ۸۰ موش نوجوان و بزرگسال که نیمی از آنها نر و نیمی دیگر ماده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. چرخه خواب موش‌ها ابتدا در چهار ساعت نخست هر چرخه استراحت مختل شد و سپس، پژوهشگران به آنها اجازه دادند تا هشت روز متوالی به استراحت طبیعی بپردازند. پس از آن، موش‌ها در معرض یک عامل استرس‌زا قرار گرفتند تا رفتارهای شبه افسردگی آنها بررسی شود.

نتایج این پژوهش نشان داد که هم موش‌های نر و هم موش‌های ماده نوجوان فقط پس هفت روز تاخیر در خواب، به صورت معناداری، رفتارهای افسردگی بیشتری را نشان می‌دهند؛ در حالی که موش‌های نر و ماده بالغ تحت شرایط مشابه، رفتارهای افسردگی را نشان نمی‌دهند.

هنگامی که موش‌ها پس از هفت روز تاخیر مکرر در خواب، در معرض یک عامل استرس‌زای جدید قرار گرفتند، فقط موش‌های نر و ماده نوجوان، فعالیت بیشتری را در "قشر پریلیمبیک" مغز نشان دادند و این موضوع، در موش‌های بزرگسال مشاهده نشد. قشر پریلیمبیک، با راهبردهای مقابله با استرس در ارتباط است و می‌تواند در اثر افزایش فعالیت ناشی از کم‌خوابی آسیب ببیند.

همچنین پس از تاخیر خواب مکرر، ترشح هورمون استرس و فعالیت سلول‌های مغزی حساس به استرس، در موش‌های ماده نوجوان بیش از موش‌های نر نوجوان بود.

اسماعیل گفت: یافته‌های پژوهش ما نشان می‌دهند که تاخیر قابل توجه خواب در دوره نوجوانی ممکن است امکان آغاز افسردگی را هم در مردان و هم در زنان افزایش دهد.

علاوه بر این، تاخیر در خواب می‌تواند دختران نوجوان را نسبت به سایر عوامل استرس‌زا حساس کند و احتمال بروز اختلال خلقی را افزایش دهد.

از آنجا که الزامات قرنطینه مانند یادگیری از راه دور، تعاملات اجتماعی غیرحضوری و افزایش مدت زمان تعامل تصویری، برخی فشارهای مربوط به رعایت خواب منظم را از بین برده‌اند، ممکن است که نوجوانان بیشتر از پیش در معرض خطر ابتلا به افسردگی و سایر اختلالات خلقی باشند.

این پژوهش، در مجله "Behavioural Brain Research" به چاپ رسید.

کد خبر 571491 برچسب‌ها بیماری افسردگی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: بیماری افسردگی ماده نوجوان موش های نر موش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۷۱۹۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه های کتابخوانی تمدید شد

به گزارش خبرنگار مهر، سید مهدی سیدین نیا صبح چهارشنبه در جمع خبرنگاران بابیان اینکه جام باشگاه‌های کتابخوانی باهدف توسعه و ترویج کتابخوانی برای کودکان و نوجوانان شهری و روستایی برگزار می‌شود اظهار کرد: جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان از جمله اقدامات و برنامه‌هایی است که از سوی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در راستای گسترش و ترویج کتابخوانی برای کودکان و نوجوانان شهری و روستایی سراسر ایران طراحی و برنامه‌ریزی شده است.

وی تصریح کرد: برقراری ارتباط بین نویسندگان و کودکان و نوجوانان علاقه مند به کتابخوانی، کمک به ترویج، تبلیغ و معرفی کتاب‌های خوب و مفید، توانمندسازی مربیان باشگاه‌ها ی کتابخوانی با ارائه آموزش‌های استاندارد و مهارتی و به وجود آوردن فضای رقابتی سازنده و مؤثر وشویق کتابخوانان و باشگاه‌های برتر از مهم‌ترین اهداف تشکیل باشگاه‌های کتابخوانی است.

مدیر کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان اصفهان افزود: در این طرح مربیان باشگاه‌های کتابخوانی با شرکت در کارگاه‌های آموزشی مجازی علاوه بر آشنایی با روش‌های استاندارد و نوین ترویج کتابخوانی با معیارهای انتخاب کتاب مناسب برای کودکان و نوجوانان، شیوه‌های مختلف خواندن جمعی و گفت‌وگو درباره کتاب و استفاده از شیوه کارگاهی، بر چگونگی راه‌اندازی و اداره باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان نیز مسلط می‌شوند.

سیدین نیا خاطر نشان کرد: آخرین مهلت ثبت نام مربیان متقاضی شرکت در جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان در سامانه مذکور تا ۲۰ اردیبهشت تمدید شده است.

شایان ذکر است ،این دوره‌ها مطابقش شیوه‌نامه شبکه‌های اجتماعی و به صورت مجازی برگزار خواهد شد و شرکت در ششمین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان طی چند مرحله و به صورت مجازی امکان‌پذیر است و در مرحله نخست مربیان متقاضی ثبت و راه‌اندازی باشگاه کتابخوانی باید با مراجعه به سامانه جشنواره به نشانی http://www.tarvijeketab.ir ثبت‌نام اولیه خود را انجام دهند.

کد خبر 6094067

دیگر خبرها

  • چگونه سطح قند خون را به طور طبیعی کنترل کنیم؟
  • کشف شگفت انگیز سرنخ‌های ژنتیکی افسردگی
  • عوارض اختلال افسردگی مزمن چیست؟/ راهکارهای درمان را بشناسید
  • افزایش ۶ سال به طول عمر با این سبک زندگی
  • تمدید مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی
  • اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم کودک معرفی شدند
  • اعضای شورای سیاستگذاری سی و ششمین جشنواره فیلم کودک معرفی شدند
  • مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه های کتابخوانی تمدید شد
  • برگزاری جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان در کرمانشاه
  • برگزاری جام باشگاه های کتابخوانی کودک و نوجوان در کرمانشاه